A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

Rdeča maša 2018 PDF natisni

10. oktobra smo pravniki v ljubljanski stolnici obhajali mašo v čast Svetemu Duhu, kateremu smo se priporočili, naj nas vodi pri našem delu in naših prizadevanjih za pravičnejšo družbo. Pri sveti maši, ki jo je daroval p. dr. Tadej Strehovec, je pel pevski zbor Pravne fakultetev Ljubljani Pegius.

Pred sveto mašo smo v prostorih Pravne fakultete gostili predsednika Vrhovnega sodišča, mag. Damijana Florjančiča, ki je spregovoril o problematiki zaupanja v sodstvo.

Na koncu je sledilo druženje ob hrani in pijači.

Hvala vsem, ki ste prišli na oba dogodka, in se vidimo prihodnje leto, vmes pa na še kakšnem našem dogodku!

 

ADP

 

 

 
Rdeča maša PDF natisni

 

Evharistična daritev ob začetku sodnega obdobja, imenovana Rdeča maša

ADP je organizator Rdeče maše. Prizadevamo si, da bi ta dogodek postal eden od osrednjih pravniških dogodkov v letu, kot je to v nekaterih zahodnih razvitih državah.

V katoliški Cerkvi je ponekod običaj, da se pravniki in študentje prava ob začetku sodnega obdobja oziroma na začetku akademskega leta v jesenskem času zberejo k evharistični daritvi, kjer prosijo Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju. Mašo lahko vodi škof ali drug duhovnik.

Ime »rdeča maša« izhaja iz rdeče barve liturgičnih oblačil duhovnikov in predstavlja barvo pravičnosti in Svetega Duha. Poleg tega so se sodniki rdečih maš vedno udeleževali v sodniških togah, ki so bile v večini primerov rdeče barve.

Začetki obhajanja rdečih maš segajo v zahodni Evropi (predvsem v Franciji, Italiji in Združenem kraljestvu) v 12. stoletje. Tradicija se je do danes ohranila predvsem v ZDA, v Kanadi in v Združenem kraljestvu. V ZDA se rdečih maš vsako leto poleg velikega števila pravnikov, odvetnikov, državnih uradnikov in ostalih javnih delavcev, udeležujejo tudi posamezni sodniki zveznega vrhovnega sodišča.

K rdeči maši so povabljeni vsi, katerih delo v močni meri zaznamuje prizadevanje za pravičnost v svetu. Cerkev ob evharističnem slavju verne udeležence vabi k prejemu zakramenta pokore in svete evharistije.

Več informacij o rdeči maši si lahko preberete na spodnjih naslovih:
- Wikipedia
- The red mass
- Rdeča maša 2009 v ZDA

 


 
Joomla Templates at JoomlaShack.com