A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

In memoriam zasl. prof. dr. Lovro ŠTURM PDF natisni

Akademsko društvo Pravnik sporoča, da je dne 2. 12. 2021 po boju z zahrbtno boleznijo umrl prof. dr. Lovro Šturm, zaslužni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, minister za šolstvo in šport, minister za pravosodje ter nekdanji predsednik Slovenske komisije pravnikov – Slovenske sekcije Mednarodne komisije pravnikov.

Profesor Šturm je s svojim pedagoškim in znanstvenoraziskovalnim delom pomembno prispeval k razvoju pravnega študija in k razvoju slovenske pravne misli. Njegovo strokovno in znanstveno delo ni obsegalo samo področja upravnega prava in upravnih znanosti, temveč je segalo tudi na druga pravna področja, od ustavnega prava in prava človekovih pravic ter poprave krivic, prava verske svobode, vse do humanitarnega in mednarodnega prava. Profesor Šturm je s svojimi raziskavami pomembno prispeval k razumevanju narave prava in zlorab prava v nedemokratični ureditvi.

Kot sodnik in predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije je pomembno prispeval k oblikovanju doktrine svobodne in demokratične družbe, pravnih načel vladavine prava, načela sorazmernosti, predpostavk pravne države, pravne omejitve oblasti, varstva zasebne lastnine in posameznikove svobode. Izjemen čut za pravičnost ga je v vlogi ministra za pravosodje med drugim vodil pri vzpostavitvi in oblikovanju programa odprave sodnih zaostankov.

Profesor Šturm je kot eden vodilnih teoretikov slovenske pravne misli s svojimi pogledi in z razlago Ustave Republike Slovenije pustil sledi generacijam študentov prava. Z neusahljivo energijo je bil predan delu in izzivom v številnih pravniških, pedagoških in znanstvenoraziskovalnih krogih. Izjemnega pomena je tudi njegova založniška dejavnost, v okviru katere je v naš prostor prinašal nove ideje, vse zakoreninjene v klasični evropski demokratični in pravni misli. Neprestano se je zavzemal za prepoznanje dobrega, kar je izkazal tudi s svojim prispevkom na strokovnem srečanju Akademskega društva Pravnik leta 2009.

Akademsko društvo Pravnik izreka profesorju Šturmu globoko zahvalo za njegov ključen prispevek k razvoju slovenske pravne kulture.

 
Okrogla miza: "Preko trnja do zvezd. Perspektive mladega pravnika." PDF natisni

 

AKADEMSKO DRUŠTVO PRAVNIK in DRUŠTVO EVROPSKA SLOVENIJA v sodelovanju z WILFRIED MARTENS CENTRE FOR EUROPEAN STUDIES

vabimo na okroglo mizo:

"PREKO TRNJA DO ZVEZD. PERSPEKTIVE MLADEGA PRAVNIKA."

na kateri bodo kot razpravljavci sodelovali:

- prof. dr. Matej Avbelj, dekan Fakultete za državne in evropske študije;
-
odvetnik Jernej Jeraj, Odvetniška pisarna Fabiani, Petrovič, Jeraj, d. o. o.;
-
prof. dr. Damjan Možina, profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

TOREK, 15. DECEMBER 2015, OB 18.30

predavalnica P4 Evropske pravne fakultete, Cankarjevo nabrežje 11, Ljubljana

 
Rdeča maša in predavanje g. Antona Tomažiča PDF natisni

Akademsko društvo Pravnik je tudi letos ob začetku akademskega leta pravnike, študente prava in vse, ki si prizadevajo za pravičnost, povabilo k evharistični daritvi tradicionalni, tokrat že deseti, Rdeči maši. Sveto mašo, pri kateri smo prosili Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju, je v sredo 15. oktobra 2014, v ljubljanski stolnici ob slovesnem somaševanju daroval novi ljubljanski nadškof in metropolit p. Stane Zore, bogoslužje pa je s petjem obogatil pevski zbor Pegius.

Pred Rdečo mašo pa smo v našem društvu organizirali tudi predavanje g. Antona Tomažiča, pravnika, podjetnika in inovatorja, z naslovom "Pravniki in politiki - med načelnostjo in pragmatizmom". Zanimiv nagovor odličnega gosta in nadaljnja razprava so potekali v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa.

Vsebinsko poročilo z dogodkov je dostopno s klikom tukaj v PDF obliki (ali spodaj s klikom na "več"), prav tako pa si lahko ogledate nekaj fotografskih utrinkov dogajanja tega dne (s klikom na "več" spodaj desno).

Povzetek: Tilen Vesenjak; Foto: Nika Javornik, Gregor Klemenčič

Več ...
 
Predavanje: "Ali je Slovenija (že) pravna država? Kaj lahko kot pravnik prispevam k uresničevanju te temeljne ustavne vrednote?" in Rdeča maša PDF natisni

V Akademskem društvu Pravnik (ADP) smo pred tradicionalno Rdečo mašo za pravnike in študente prava 16. oktobra 2013 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani pripravili predavanje mag. Miroslava Mozetiča, podpredsednika Ustavnega sodišča.

Z naslovom »Ali je Slovenija (že) pravna država? Kaj lahko kot pravnik prispevam k uresničevanju te temeljne ustavne vrednote?« je ugledni gost predvsem želel spodbuditi k razmišljanju, kako bi lahko tudi pravniki pripomogli pri izgradnji pravne države, saj imamo preko vseh vej oblasti pomembno mesto v družbeni ureditvi.

Prvo in glavno merilo pravnikovega dela, bi morala biti skrb za pravičnost, pravno varnost in skupno dobro. Iz tega sledi, da bomo enkrat morali tudi mi, pravniki, dajati odgovor na vprašanje, kaj smo mi doprinesli k pravni državi. Poudaril je, da stalno obtoževanje in metanje slabe luči na nasprotnike ne pelje nikamor, saj se pravna država vedno začne najprej pri nas samih.

Več ...
 
Okrogla miza "Kakšno sodstvo potrebujemo?" PDF natisni

V organizaciji Akademskega društva Pravnik in Slovenske komisije pravnikov se je na Ustavnem sodišču RS odvila okrogla miza z naslovom "KAKŠNO SODSTVO POTREBUJEMO?", na kateri so o neodvisnosti, učinkovitosti in odgovornosti sodstva v Sloveniji in nasploh spregovorili:

- prof. dr. Ernest PETRIČ, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije;
- prof. dr. Erik KERŠEVAN, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani;
- prof. dr. Jonathan KLICK, Univerza Yale in Univerza Pennsylvania;
- doc. dr. Mitja KOVAČ, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Več o dogodku in posnetek dogodka na tej povezavi (s klikom).

 
IUS Caffe - KORAK ČEZ RUBIKON: Svoboda izražanja in sovražni govor PDF natisni

V organizaciji Akademskega društva Pravnik se je odvil Ius Caffe, na katerem so o pomenu svobode izražanja v demokratični družbi in o posledicah zlorabe te pravice v obliki sovražnega govora razpravljali:

ga. Nina Zidar Klemenčič, odvetnica;
g. Jernej Rovšek, namestnik varuhinje človekovih pravic;
g. Uroš Slak, novinar in pravnik.


Ius Caffe je potekal v ponedeljek, 13. 5. 2013, ob 18.00, v vijolični predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani.

Več o dogodku na tej povezavi (s klikom).

 
Poslovno kosilo - g. Toni Balažič PDF natisni

Akademsko društvo Pravnik in Mreža idej sta organizirala 5. poslovno kosilo, na katerem smo gostili g. Tonija Balažiča, predsednika uprave Mercatorja, ki je spregovoril o premagovanju velikih izzivov, s katerimi se danes sooča naš največji trgovec.

Poslovno kosilo se je odvilo v sredo, 8. maja 2013, ob 13.00 v hotelu Slon.

Ogled letaka za vabilo tukaj.

 
Visok obisk iz ZDA, 15. februar 2013 PDF natisni

 

Akademsko društvo Pravnik je gostilo visoka predstavnika ameriške pravniške organizacije The Federalist Society

Akademsko društvo Pravnik je v petek, 15. februarja 2013, gostilo predstavnika ene najpomembnejših ameriških pravniških organizacij The Federalist Society, s katero naše društvo tesno sodeluje od leta 2010. Obiskala sta nas g. James P. Kelly, direktor za mednarodne zadeve pri The Federalist Society, in Paul Zimmerman, njegov namestnik. Obisk je bil namenjen utrjevanju prijateljstva med našima organizacijama in poglabljanju sodelovanja med ameriškimi ter slovenskimi pravniki.

Ameriška gosta sta na povabilo ustavnega sodnika g. Jana Zobca obiskala Ustavno sodišče, kjer sta se srečala z njegovim predsednikom dr. Ernestom Petričem, generalnim sekretarjem dr. Sebastjanom Neradom in številnimi drugimi uglednimi pravniki. Obiskala sta tudi Službo Vlade RS za zakonodajo, kjer sta opravila razgovor z v.d. direktorja mag. Gašperjem Dovžanom in njegovim namestnikom dr. Janezom Pogorelcem. Obisk ameriških gostov smo zaključili s slavnostno večerjo, ki se jo je poleg predstavnikov Akademskega društva Pravnik udeležil tudi nekdanji predsednik Ustavnega sodišča prof. dr. Lovro Šturm.

 

 
Konferenca "Umik države iz gospodarstva: Zakaj in kako dokončati privatizacijo v Sloveniji", 5. december 2012 PDF natisni
Iskreno se zahvaljujemo vsem govorcem in udeležencem izjemno uspešne in odmevne konference "Umik države iz gospodarstva: Zakaj in kako dokončati privatizacijo v Sloveniji".

Prijazno vabimo k ogledu (kliknite):
iz konference.

 
11.12.2012 PDF natisni

Konferenca UMIK DRŽAVE IZ GOSPODARSTVA. Na konferenci so ugledni gostje spregovorili o pravnih in ekonomskih vidikih dokončanja privatizacije v Sloveniji.

 
10.10.2012 PDF natisni

Rdeča maša za pravnike in študente prava.

 
10.10.2012 PDF natisni

Predavanje ustavnega sodnika Jana Zobca "Sedem naglavnih grehov slovenskega pravosodja".

 
2.9.2012 PDF natisni

Poslovno kosilo z nj. eks. Joséjem Ángelom Gurrío, generalnim sekretarjem OECD (v sodelovanju z Mrežo idej in Forumom za mednarodne zadeve Inštituta dr. Jožeta Pučnika).

 
26.6.2012 PDF natisni

Poslovno kosilo z Zvonetom Černačem, ministrom za infrastrukturo in prostor (v sodelovanju z Mrežo idej).

 
27.3.2012 PDF natisni

Poslovno kosilo z Alexandrom Havardom, mednarodno priznanim strokovnjakom za umetnost vodenja in direktorjem Havard Virtuous Leadership Institute (v sodelovanju z Mrežo idej).

 
30.11.2011 PDF natisni

Filmski večer z ogledom kultnega filma "The Candidate" in pogovorom z doc. dr. Zagorcem o politični manipulaciji in skritih vidikih predvolilne tekme.

 
12.10.2011 PDF natisni

Predavanje generalnega sekretarja Ustavnega sodišča prof. dr. Erika Kerševana "Ustavno varstvo človekovega dostojanstva".

 
12.10.2011 PDF natisni

Rdeča maša za pravnike in študente prava.

 
29.9.2011 PDF natisni

Ius Caffe z naslovom "ZADEVA PATRIA: PRAVNA DRŽAVA NA PREIZKUŠNJI"

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Joomla Tutorial: by JoomlaShack