A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

IUS Caffe - Slovenska ustava in spremembe - februar 2002 PDF natisni

 

Ius Cafe s prof. dr. Lovrom Šturmom

DATUM: 13. februar 2002

KRAJ: Klub pravnikov (Univerza v Ljubljani, Pravna fakulteta)

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 10

GOSTJE: prof. dr. Lovro Šturm

VSEBINA:

Prof dr. Lovro Šturm je predstavil izid knjige, ki predstavlja prvi in obsežen komentar Ustave Republike Slovenije, delo s katerim se ne morejo pohvaliti celo nekateri izmed večjih narodov Evrope. Knjiga naj bi postala pomemben pomožni in usmerjevalni razlagalni instrument pri interpretaciji ustavnih določb.

Profesor Šturm je komentiral aktualne predlagane spremembe ustave in jih v večini zavrnil kot nepotrebne in prenagljene. Upravičen je edino poseg v okviru evropskega člena, ki pomeni prenos suverenosti z ravni države na nivo supranacije. Tudi sicer pa predlagane spremembe ne posegajo v samo bistvo in temeljno zasnovo Ustave Republike Slovenije.

Predavatelj je poudaril potrebo, da v preambulo slovenske ustave zapišemo tudi človekovo dostojanstvo, ki se je že pojavilo v delovnem predlogu ustave pri njenem nastajanju, pa so ga kasneje v povezavi z idejo o svetosti človeka zavrnili.
Na vprašanja prisotnih članic in članov društva je dr. Šturm komentiral tudi posamezne odločitve Ustavnega sodišca Republike Slovenije in zanimiv razvoj ustavnosodne prakse, ki se utegne razkriti ob soočenju že zavzetih stališč sodišča do konkretnih primerov, s katerimi se bo sodišče moralo ukvarjati v prihodnosti.

 
 
Joomla Templates: by JoomlaShack